ОДРЖАНА НАУЧНО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СЛУШАМ И ГОВОРИМ“
27.03.2015

ОДРЖАНА НАУЧНО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СЛУШАМ И ГОВОРИМ“

Поносни смо што у Градској општини Палилула имамо установу која већ шездесетједну годину, успешно остварује образовну и васпитну мисију, поштовање различитости, толеранције и демократије - изјавио је Бобан Џунић, председник општине Палилула, поздрављајући учеснике, шесте по реду, Научно-практичне конференције „Слушам и говорим“, коју је успешно организовала Школа са домом ученика „Бубањ“. Применом инклузивног образовања у нашем друштву, које сагледава образовање кроз уважавање различитих потреба ученика, прилагођено сваком ученику, још више истичу улогу ове школе. Од Ваше научне конференције, нагласио је председник Џунић, очекује се нови корак ка унапређењу третмана, младих са поремећајима и сметњама у развоју и раног откривања глувоће код деце.

Поред домаћих стручњака из оториноларингологије, психијатрије и других области, у раду овогодишње конференције учествовали су и гости из Словеније, Бугарске, Републике Српске, Македоније. Око 200 учесника научно-практичне конференције разменило је искуства и знања, са акцентом, на оштећење слуха код малишана и на њихов дисхармонични развој.

 „Основни циљ скупа „Слушам и говорим“ је окупљање стручњака који се баве проблематиком деце са менталним оштећењима. Овде су дефектолози, психијатри, представници локалне самоуправе и сви заједно радимо да помогнемо овој категорији деце, рекла је дефектолог Снежана Чарапић, директорка Школе са домом ученика „Бубањ“ у Нишу. Наша школа је основана давне 1953. године као школа и дом глувонеме деце. Данас је то модерна установа која примењује савремена техничка средства и методе у третману особа са многим поремећајима и сметњама у развоју и пример је добре праксе.

Школа и дом глувонеме деце у Нишу од 1974. године пресељени су у нов, савремено опремљен објекат у насељу "Ледена стена" који задовољава све критеријуме за квалитетно и успешно обрзовање и васпитање ученика. По речима директорке Снежане Чарапић, школски простор располаже са 18 учионица, 4 кабинета, наставничком канцеларијом, библиотеком, простором за припрему наставника и васпитача за рад као и фискултурном салом. Тим стручњака у саветовалишту који се састоји од дефектолога, психолога и социјалног радника, помаже да се рано откривене глувоће код деце сагледа са више аспеката и предложе адекватна решења. Школски дом располаже са 22 спаваоне. Школа је протеклих година уложила доста труда и средстава да створи адекватне услове за извођење наставе у средњој школи, а посебно за извођење практичне наставе. Да би деца научила говор и језик, стекла основно образовање и на крају постали фризери, пекари, бравари и шивачи текстила, у овој образовној установи у Нишу, стара се и 20 наставника дефектолога. (Д.Видојковић)

 

ТВ ЗОНАплус - Одржана конференција “Слушам и говорим”